De enige overgebleven stadspoort
In de middeleeuwen was Delft omgeven door een grote muur die de stad en haar inwoners beschermde. Deze muur had acht toegangspoorten die dag en nacht werden bewaakt.
De huidige Oostpoort werd gebouwd rond 1400, maar eerder stond er ook al een poort. In 1359 vond het Beleg van Delft plaats, een militaire blokkade van de stad. Dit beleg was onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een langdurig conflict tussen groepen edelen en steden in het graafschap Holland. Delft moest zich uiteindelijk overgeven en de stad moest als straf de stadswallen afbreken.
Nadat de rust was teruggekeerd werden de muren en poorten, waaronder de Oostpoort, vlot herbouwd. In 1514 werden er nog achthoekige bovenverdiepingen met slanke spitsen aan de torentjes toegevoegd.
Rond 1840 werden de andere poorten samen met de stadsmuur gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Waarom mocht de Oostpoort wel blijven? Hij bevond zich in een uithoek van de stad en stond niet in de weg.
Tegenwoordig is de poort een monument en dus beschermd. Het is een woning en expositieruimte geweest, en wordt momenteel verhuur als atelier. De Oostpoort is een mooie herinnering aan hoe Delft er in de middeleeuwen uitzag, en in tegenstelling tot vroeger kan je er altijd doorheen lopen.
In de podcast hoor je wat de Oostpoort met Japan te maken heeft.