Delft
Bron

De kerk die je ziet op deze tekeningen stond vroeger aan het Rietveld in Delft. De kerk is gebouwd in 1802 voor de gelovige groep Christo Sacrum. Aan de kerk zit een bijzonder verhaal.

Na de Tachtigjarige Oorlog was er geloofsvrijheid: iedereen kon zijn eigen geloof aanhangen. Maar alleen protestanten mochten in het openbaar hun geloof laten zien. Katholieken konden daarom dus niet naar de kerk. Tot 1795. Toen zorgde de Bataafse Revolutie ervoor dat ook andere gelovigen in het openbaar hun geloof mochten laten zien.

Daarna werd in Delft de groep Christo Sacrum gestart. De groep stond open voor mensen van alle politieke partijen en voor allerlei geloven. Ze hoopten dat mensen vooral naar de overeenkomsten tussen hun verschillende geloven zouden kijken. Zodat mensen wel met elkaar om bleven gaan, ook al hadden ze een ander geloof.

In 1802 werd de nieuwe kerk geopend aan het Rietveld. Daar was plek voor 600 mensen. Maar waarschijnlijk heeft de kerk nooit vol gezeten. Meer dan 120 leden heeft de groep nooit gehad. Uiteindelijk is de groep gestopt.

Herkomst

Maker

Isaac van Haastert

Datering

1810

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

105088 (en 105089)

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD211766305