Delft
Bron
De voormalige hofkapel van Willem van Oranje

Wat nu de Waalse Kerk wordt genoemd was vroeger de kapel van het 15e-eeuwse Sint-Agathaklooster. Door de opkomst van het protestantisme in Delft werd het klooster in de loop van de 16e eeuw opgeheven. 

In 1572 maakte Willem van Oranje zijn hof van het gebouwencomplex. Het heet daarom nu nog steeds 'Prinsenhof'. Hij gebruikte de kerk als zijn hofkapel.

Nadat hij in 1585 werd vermoord nam de Waalse Hervormde Gemeente het kerkgebouw over. In de kapel werden voortaan Franstalige kerkdiensten gehouden.

Waarom waren de Walen hier? De katholieke Spanjaarden hadden in de loop van de Tachtigjarige Oorlog het huidige België bezet. Veel mensen uit Wallonië waren hervormd calvinist, een stroming binnen het protestantse christendom die de leer van Johannes Calvijn volgt. Zij moesten vanwege hun geloof vluchten en trokken naar het noorden. Op een gegeven moment waren er 80 Waalse kerken in Nederland.

Tot in 2015 is de kerk in gebruik gebleven. Toen is de Delftse Waalse gemeente opgeheven wegens gebrek aan leden. De kapel is aan het Museum Prinsenhof overgedragen. 

In de kerk bevindt zich het graf van Don Emanuel van Portugal. Hij was getrouwd met Emilia, een dochter van Willem van Oranje.  
 
In de podcast hoor je wie deze kerk ook gebruikte!

Herkomst

Datering

1430 - 1480

Collectie

Open Monumentendag

Link

https://www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/waalse-kerk

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart