Delft
Bron
Een rijk versierd huis

Het Gemeenlandshuis Delfland is gebouwd als een groot, duur woonhuis met uitkijktorentje. Een dergelijk huis heet een stadspaleis, en het is wel duidelijk waarom.

Het pand werd kort na 1500 gebouwd door Jan de Huyter, een van de rijkste mannen van de stad. Hij zat in het bestuur van zowel Delft als de regio Delfland. Het huis bleef in zijn familie tot zijn kleinzoon, die ook Jan de Huyter heette, in 1572 moest vluchten. Hij was namelijk een fanatiek katholiek, en dat jaar stapte Delft over op het protestantisme. Het huis werd de zetel van het Hof van Holland, de hoogste rechtbank van de Republiek. 

In 1645 is het pand aangekocht door het Hoogheemraadschap van Delfland en in gebruik genomen als Gemeenlandshuis. Een hoogheemraadschap beheert het water in een bepaald gebied en beschermt de bevolking tegen overstromingen.

Uit die tijd dateren de wapenschilden van de Hoogheemraden boven de ingang. De voorgevel met veel decoratief beeldhouwwerk is gemaakt uit natuursteen afkomstig uit België. De gebeeldhouwde platen werden gemaakt in de groeve en kant en klaar verscheept naar Delft. Een soort bouwpakket.

Het Hoogheemraadschap van Delfland werkt nog steeds vanuit dit historische gebouw. Vanaf 1970 zorgen waterschappen er ook voor dat er schoon drinkwater is. 

In de podcast hoor je waarom er weleens ruzie was in de rechtszaal.

Herkomst

Datering

1500 - 1550

Collectie

Open Monumentendag

Link

https://www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/gemeenlandshuis-van-delfland

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen