Delft
Bron
Eindelijk hadden de katholieken weer een echte kerk

De Maria van Jessekerk is een Rooms-katholieke kerk aan de Burgwal die tussen 1875 en 1882 werd gebouwd. Het is de eerste katholieke kerk van na de Reformatie, de overstap naar het protestantse geloof van Delft in 1572. De kerk heette eerst Sint Jozefkerk, maar is nu gewijd aan Maria van Jesse: het Mariabeeld dat het middelpunt van de kerk vormt.

In de tijd van de Reformatie ontstond rond de Burgwal de zogeheten Papenhoek: een wijk waar alleen katholieken woonden. In 1733 was hier al een schuilkerk. Officieel was alleen het protestantisme toegestaan, maar in de praktijk waren andere religieuze stromingen ook legaal als ze niet te veel opvielen.

Door de grondwet van 1848 kwam er meer godsdienstvrijheid, en na 1875 mochten kerkgemeenschappen zelf een kerk bouwen. De Delftse katholieken gingen snel aan de slag met een mooi nieuw kerkgebouw.

De kerk werd neogotisch: een stijl geïnspireerd door de gotische bouwstijl uit de middeleeuwen, die veel uitbundiger was dan de Oude en Nieuwe Kerk. Het gebouw heeft een kruisvorm, met twee ingangstorens en een zijkapel. Andere opvallende elementen zijn de schilderijen die gebeurtenissen uit het leven van Jezus uitbeelden en de gebeeldhouwde draken in de gewelven.

Herkomst

Maker

Ton de Ruiter (fotograaf)

Datering

1875-1882 (foto uit 2020)

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

185555

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD213259111

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart