Delft
Bron
De toren staat scheef!

De geschiedenis van de Oude Kerk gaat ongeveer 1000 jaar terug. In 1050 zou op deze plaats namelijk al een klein kerkje gestaan hebben. Rond 1200 is dit kerkje uitgebreid. 

De Oude Kerk is verschillende keren verbouwd. De oudste delen die nog bestaan, komen uit de 14e eeuw. In de loop van de tijd kreeg de kerk een gotische stijl. Dit is een bouwstijl uit de middeleeuwen met indrukwekkende gewelven, spitse bogen en hoge ramen. 

De bekende scheve toren werd in 1350 voltooid. Eerst was er geen plek voor, omdat de kerk aan een gracht stond. Deze is gedempt, maar het was nog steeds niet echt een stevige ondergrond voor een toren. Al tijdens de bouw begon hij scheef te zakken. De nonnen die aan de overkant in het Sint-Agathaklooster woonden waren bang dat hij om zou vallen. Gelukkig is het zover nooit gekomen.

In het begin heette de Oude Kerk Sint Hippolytuskerk. De kerk was toen nog katholiek. Toen Delft in 1572 overstapte naar het protestantisme kon een kerk vernoemd naar een heilige niet meer. De kerk had sinds de bouw van de Nieuwe Kerk al Oude Kerk of Oude Jan als bijnaam. Waarom Jan? Omdat die naam nou eenmaal heel populair was.  
 
Tijdens de Beeldenstorm van 1566 werden overal in Nederland katholieke kunstwerken vernield. Zo ook in de Oude Kerk. Alleen de preekstoel uit 1548 is nog overgebleven.

In de kerk zijn ook prachtige praalgraven te zien van onder andere de 17e-eeuwse zeehelden Piet Heyn en Maarten Tromp. Anthonie van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop, ligt hier ook begraven. Er is verder een gedenksteen voor schilder Johannes Vermeer te vinden. De kleurige ramen zijn van glas-in-lood: er zijn er maar liefst 27.

In de podcast hoor je waarom de toren zo scheef staat!

Herkomst

Datering

1200 - 1536

Collectie

Open monumentendag

Link

https://www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/oude-kerk

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen