Delft
Bron
De beroemdste kerk van Nederland

Er gaat een bijzonder verhaal vooraf aan het ontstaan van de op een na oudste kerk van Delft. In 1351 zou een man genaamd Jan Col een bedelaar eten hebben gegeven op de Markt. Samen keken ze naar boven en zagen een gouden kerk in de hemel. 

Deze Jan Col kreeg dertig jaar lang hetzelfde visioen en drong aan op de bouw van een kerk op de plaats die hij van bovenaf had doorgekregen. Ook Geertruid van Oosten, een vrouw die wel meer religieuze ervaringen had, zou goddelijke boodschappen hebben ontvangen over de locatie van de kerk. Uiteindelijk stemde het stadsbestuur in met de bouw.

Eerst kwam er een houten noodkerk. Vanaf 1384 werd hier een stenen kerk omheen gebouwd. Dit gebeurde in fasen en heeft bijna drie eeuwen geduurd. In 1655 was de kerk pas af.

De huidige torenspits komt uit 1872. Twee eerdere torens zijn door de Stadsbrand en een blikseminslag verwoest. Ook deze toren ziet er nogal gehavend uit door de zwarte aanslag. Hierdoor lijkt de toren verbrand, maar het komt door zure regen die het zandsteen heeft aangetast.

De spits van de Nieuwe Kerk is 109 meter hoog. Het idee was om hem iets hoger te maken dan die van de Dom in Utrecht, maar dat is niet gelukt. De toren van de Nieuwe Kerk is 3,57 meter minder hoog dan de Domtoren. Alsnog een hele klim!

De Nieuwe Kerk is ook, of waarschijnlijk juist, beroemd om wat er zich binnen bevindt. In de grafkelder worden namelijk de leden van het Nederlandse Koninklijk Huis bijgezet in de grafkelder. Verder vind je er het praalgraf van Willem van Oranje (uit 1614-1622) en het graf van Hugo de Groot (bekend om zijn ontsnapping in de boekenkist).

In de podcast hoor je waar het gezegde Rijke Stinkerd vandaan komt!

Herkomst

Datering

1383 - 1510

Collectie

Open Monumentendag

Link

https://www.openmonumentendagdelft.nl/monumenten/nieuwe-kerk

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen