Delft
Bron

Op deze foto zie je een stapel documenten uit 1693. In de handgeschreven teksten beloven mensen dat zij geld willen geven aan Lijsbeth Noortbergen. Maar waarom?

De zoon van Lijsbeth, Anthonij, is in het jaar ervoor met een schip vertrokken uit Nederland. Onderweg maakten ze een tussenstop bij Malaga. Toen ze weer verder wilden varen werden ze overvallen door zeerovers. In de 17e eeuw zijn de 'Barbarijse zeerovers’ berucht. Het zijn zeerovers uit Algiers die de bemanning van schepen gevangen nemen. Ze laten de mensen vrij in ruil voor losgeld, of ze verkopen de mensen als slaaf. Elk jaar nemen de zeerovers duizenden mensen gevangen.

Lijsbeth vraagt aan mensen in Delft of zij geld willen geven. Daarmee kan zij haar zoon vrijkopen. In 1697 heeft ze het geld bij elkaar. Het is ongeveer 850 gulden. Er zijn genoeg mensen die haar willen helpen. Ook bekende Delftenaren hebben geld gegeven, zoals Antonie Leeuwenhoek.

Ook al heeft Lijsbeth het geld, het vrijkopen van haar zoon lukt niet. Ze moet erg lang wachten op een reactie van de zeerovers. Jaren gaan voorbij. In 1702 hoort Lijsbeth dat haar zoon al dood is. Hoe, is niet bekend. Omdat ze het geld dus niet kan gebruiken voor het vrijkopen van Anthonij, moet Lijsbeth het geld teruggeven. Sommige mensen zeggen dat Lijsbeth hun geld mag houden. Uiteindelijk krijgt Lijsbeth bijna 200 gulden.

Herkomst

Datering

1693 - 1705

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

Archief 1, inv.nr. 2074

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD10344482