Delft
Bron

Op deze foto zie je een aantal gastarbeiders uit Spanje. Ze komen aan op het station van Rotterdam in 1962. Ze komen in Delft werken.

Begin jaren 60 gaat het goed met de Nederlandse economie. Bedrijven groeien en kunnen meer arbeiders gebruiken. Daarom gaan ze op zoek naar mensen die tijdelijk kunnen komen werken in hun fabrieken. In de jaren 60 komen daarom mannen uit Spanje, Griekenland, Joegoslavië, Turkije en Marokko naar Nederland. Ook naar Delft. Honderden Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Turken komen naar de stad om te werken. Bijvoorbeeld bij de Gist- en Spiritusfabriek en de machinefabriek Reineveld.

De komst van veel nieuwe mensen naar Delft is ook lastig. Er zijn niet genoeg woningen. De gemeente vindt dat bedrijven huizen voor de gastarbeirders moet regelen. Maar dat gaat niet goed. In de jaren 70 komt er een onderzoek naar de huizen van gastarbeiders. Wat blijkt? Soms wonen er twintig mannen in een huis met één toilet. Of wonen arbeiders op zolderkamers waar je niet rechtop kunt staan, of in een vijfpersoonskamer met twaalf bedden.

Herkomst

Maker

Tiemen van der Reijken

Datering

16 februari 1962

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

77139

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD211278114