Misschien heb je je weleens afgevraagd; Wat is dat toch voor een raar poortje met trappetje aan de Westvest? Waarom zit dat zo hoog en wat is die klont metselwerk er voor?
De muur en het poortje stammen uit de zeventiende eeuw en waren de tuinmuur van Oude Delft 49 Muur en poortje liggen zo hoog omdat ze uitkwamen op de stadswal, daar bovenop lag de Westvest die toen dus veel hoger lag dan nu. Aan de poort kun je dus goed zien hoe hoog de stadswal was.
In 1928 werd de stadswal gesloopt en kwam de Westvest dus veel lager te liggen. Als verdedingswerk was de wal niet meer nodig. Maar ter plaatse van deze tuinmuur bleef een klein stukje wal behouden. Rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 werd de nu zichtbare schuilkelder gebouwd. Waarschijnlijk hielden de Duitsers zich hier schuil, zij waren gelegerd in het naastgelegen gymnasium.
De kelder is nog steeds bereikbaar vanuit de tuin van de Oude delft 49.
Veel mensen vinden dat de kelder bewaard moet blijven als herinnering aan de Tweede wereldoorlog en de muur en poort als herinnering aan de stadswal. Wat vind jij? Op dit moment heeft de kelder geen functie. Wat zou je er mee kunnen doen?