Delft
Bron

Op het terrein van DSM (voorheen gist- en spiritusfabriek) stond tot 2010 en de aanleg van de spoortunnel, het BACINOL gebouw. Tegenwoordig hebben we aan de Hooikade een gebouw dat BACINOL-2 heet.

De naam Bacinol was de codenaam van een geheime operatie van deze fabriek tijdens de Tweede wereldoorlog. Men deed toen in het diepste geheim proeven naar de verdere ontwikkeling van een belangrijk medicijn; penicilline. Dit medicijn was al in 1928 ontdekt en beschreven door Alexander Fleming, maar men zocht nog naar de juiste verhouding. Penicilline werkt tegen bacteriële infecties zoals Tuberculose, een ziekte die in de periode voor de oorlog erg veel slachtoffers eiste. Wie dit medicijn kon maken, had dus een belangrijk middel in handen waarmee veel mensenlevens gered konden worden. Men wilde natuurlijk niet dat de vijand dit medicijn als eerste in handen zou krijgen.

Na de oorlog heeft de Gist- en spiritusfabriek nog vele jaren Penicilline geproduceerd. De fabriek die daarvoor gebouwd werd in 1951 kreeg de codenaam. Toen het gebouw moest worden afgebroken, verhuisde de naam naar een ander gebouw, zodat deze belangrijke codenaam bewaard is gebleven.

Tekst uit: Vooruit met veel verleden, Ingrid van der Vlis, 2015

Kijk hieronder naar het filmpje over Bacinol. Dit is afkomstig uit de tentoonstelling Kom Kijken: de ontdekking van de microwereld die in 2023 in de Oude Kerk te zien was. 

 

Herkomst

Datering

1951 - 2010


Video

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart