Delft
Bron

In het politiebureau aan de Jacoba van Beierenlaan herinnert een plaquette aan drie politieagenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Nico Veerkamp is de jongste van het stel. Hij komt in januari 1940 als 24-jarige in dienst bij de politie. Als op 10 mei de oorlog uitbreekt, verlaat hij ’s morgens vroeg het ouderlijk huis in Den Haag om zijn verloofde nog even gedag te zeggen. Om 7 uur fietst Nico over het Jaagpad naar Delft waar hij op Duitse parachutisten stuit. Zij schieten hem neer, hij overlijdt ter plekke.

Op diezelfde dag overlijdt ook zijn collega Teun Kool. Deze wachtmeester heeft sinds 1939 een extra taak: hij werkt bij de TH-compagnie. Dat is een speciale militaire compagnie met studenten van de Technische Hogeschool (TH) die als dienstplichtige gemobiliseerd zijn. Zij komen in actie bij de gevechten om Vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940. Daarbij sneuvelen drie Nederlandse militairen. Teun is er daar één van, hij is 25 jaar oud geworden.

Tijdens de oorlog moet de politie steeds vaker besluiten uitvoeren van de Duitse bezetter. Jan van der Sloot blijft als opperwachtmeester aan het werk, maar zit tegelijkertijd in het verzet. Hij wordt de Delftse leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Deze verzetsgroep regelt adressen en voedselbonnen voor mensen die moeten onderduiken. Dat zijn soms Joodse burgers, maar vaak ook jongemannen die niet in Duitsland te werk gesteld willen worden. In augustus 1944 moet Jan zelf onderduiken. Een paar maanden later wordt hij opgepakt en naar de gevangenis in Den Haag gebracht, het ‘Oranjehotel’. Op 6 november 1944 wordt Jan gefusilleerd in de Haagse duinen, hij is dan 33 jaar oud.

Meer lezen over de plaquette?

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/3498/delft-plaquette-aan-het-politiebureau

Herkomst

Maker

P. van der Scheer (ontwerp), Henk Etienne (uitvoering)

Datering

1947

Collectie

Stadsarchief Delft

Nummer

25427

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD41533361

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart