Delft
Bron

Waan je in Delft in de oorlogsjaren. In een donkere kamer die in het geheim van stroom wordt voorzien worden foto’s ontwikkeld door illegale fotografen. Om zo veel mogelijk historische feiten voor later te veilig te stellen. Acht fotografen, onderdeel van de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) maakten zo’n 1300 foto’s in en om Delft tijdens de laatste maanden van de oorlog. Om 75 jaar vrijheid in Delft te vieren heeft Erfgoed Delft in 2020 de beelden opnieuw uitgebracht. Aangevuld met materiaal uit de collectie van het Stadsarchief Delft en gemonteerd door het Delftse bedrijf Captains is het een compilatie geworden die nog niet eerder vertoond is.

De foto’s geven een uniek beeld van de Duitse terreur, het actieve verzet, de Hongerwinter, de langverwachte komst van de bevrijders, de aftocht van de Duitsers en de arrestatie van collaborateurs. De beelden getuigen van de angst die er was, de honger en de gelatenheid. Maar ook van de daadkracht en de vreugdetranen. De film bestaat uit foto’s van de Filmdienst van de BS, aangevuld met beeld van anderen, zoals A. Hinfelaar en W. de Lange. Het NIOD, eigenaar van de collectie, heeft alle foto’s ter beschikking gesteld voor het maken van de film.

Herkomst

Maker

Fotodienst van de BS (Binnenlandse Strijdkrachten), A. Hinfelaar, W. de Lange, Foto Talens, P. Odijk, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Captains

Datering

2020

Organisatie

Erfgoed Delft

Link

https://youtu.be/tAyr66Ni4Xo

Video

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart