Delft
Bron

Dit is een pagina uit het dagregister van de Delftse politie. Agenten houden precies bij wat er gebeurt in de stad, waar ze naartoe moeten en wie er naar het bureau op Oude Delft 65-69 komt. Dat doen ze ook tijdens de oorlogsjaren.

De politie heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een lastige taak, want de Duitse bezetter bepaalt wat de regels zijn. Agenten moeten bijvoorbeeld helpen bij het afvoeren van Joodse burgers uit Delft. Sommige agenten werken fanatiek mee met de Duitsers, een enkeling helpt juist in het verzet. Het merendeel van het politiecorps doet gewoon zijn werk.

Over dat dagelijkse werk lees je in de dagregisters, zoals hier op 1 januari 1945. Er zitten achttien arrestanten opgesloten, opperwachtmeester Hekkert blijft ziek thuis en Delftenaar Versluis doet aangifte van een gestolen fiets. Tot zover niet veel bijzonders. Maar als je verder leest, zie je dat er wel vier keer luchtalarm is geweest. En dan is het pas half twee ’s middags… Het lijkt erop dat dit nog een zware dag zal worden.

Meer lezen over de lastige positie van Delftse politie tijdens de oorlog?

https://www.stadsarchiefdelft.nl/2021/02/16/politiezuivering/

Herkomst

Maker

Gemeentepolitie Delft

Datering

1 januari 1945

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

Archief 575 - 640

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD6277816

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart