Delft
Bron
De eerste vrouwelijke hoogleraar aan de TU

(1899-1978)

Antonia Elisabeth Korvezee kwam uit een predikantengezin. Zij en haar oudere zus volgden de derde gemeentelijke HBS (hogere burgerschool, vergelijkbaar met havo/vwo) in Den Haag, toen bekend als de 'HBS-voor-jongens'. Hier bleek Antonia talent te hebben voor wiskunde.

Na de HBS ging ze scheikunde studeren aan de Technische Hoogeschool (nu TU) Delft. Hier studeerde Antonia cum laude af. Na een aantal jaar assistent te zijn geweest promoveerde zij, weer cum laude. 
 
Vóór 1940 kwamen er ruim 40 publicaties van Antonia uit, velen samen geschreven met andere vrouwelijke assistenten. Ze verbleef tweemaal een half jaar in Parijs om aan het laboratorium van Marie Curie onderzoek te doen naar radioactiviteit. Curie was een beroemde vrouwelijke Pools-Franse scheikundige die twee Nobelprijzen heeft gewonnen.

Antonia werd driemaal gepasseerd voor het hoogleraarschap ondanks te zijn voorgedragen voor deze baan. Uiteindelijk werd er in 1954 voor haar een buitengewoon hoogleraarschap in de theoretische scheikunde gecreëerd en werd ze de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de TH. 

Later in haar carrière werd Antonia steeds vermoeider, mogelijk door blootstelling aan radioactieve straling tijdens haar onderzoek. In 1961 eindigde haar loopbaan.

Herkomst

Maker

Peter Odijk (fotograaf)

Datering

1954

Collectie

Stadsarchief Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Nummer

6715

Link

https://hdl.handle.net/21.12115/NL-DtAD209914051

Gerelateerde thema's

Delftse Powervrouwen

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart