Schilderes van gewilde stillevens
(1630-1693)
Maria van Oosterwijck werd geboren in Nootdorp als dochter van twee Delftenaren. In zowel de familie van haar moeder als die van haar latere stiefmoeder waren meerdere familieleden schilder. Er kwamen regelmatig andere kunstenaars over de vloer.
Op deze manier kwam Maria in contact met de beroemde schilder Abraham van Beijeren en zijn vrouw. Beiden specialiseerden in stillevens, schilderijen van voorwerpen uit het dagelijks leven. Maria werkte waarschijnlijk met hen samen in een huis aan de Voorstraat in Delft.
Haar internationale doorbraak kwam toen ze in Amsterdam woonde en assistente was van stillevenschilder Willem van Aelst. Rond 1663 kocht Leopold I, keizer van het Heilige Roomse Rijk, een werk van haar. Meerdere andere Europese vorsten zouden volgen. Zij legden flinke bedragen neer voor de schilderijen waardoor de nooit getrouwde Maria financieel prima rond kon komen.
Maria's schilderijen hebben vaak gedetailleerd weergegeven bloemen als hoofdonderwerp. Deze schetste ze eerst in de botanische tuin, omdat bloemen duur en kort houdbaar waren. Ook voegde ze vaak vlinders en andere insecten toe.
In haar tijd werd Maria enorm gewaardeerd en behoorde ze tot de top van haar kunstgenre. Nog steeds zijn haar werken veel geld waard.