Delft
Bron
Oud en 'vals' geld

We hebben vrijwel geen geschreven bronnen over uit de eerste jaren van de stad Delft. Vandaar dat archeologen die begintijd uit kleine stukjes informatie moeten samenstellen. 

Eén zo’n stukje bestaat uit een groepje van zeven zilveren muntjes uit de elfde eeuw. Deze zijn gevonden op een terrein waarvan wordt aangenomen dat het ooit het plaatselijk hoofdkwartier van de graven van Holland was.

Eigenlijk werd Holland nog niet zo genoemd. Het was een samenraapsel van verschillende streken waarvan een groot deel nog uit veenmoeras bestond. De mannen die er de baas waren of speelden hadden zeker geen absolute macht. Ze waren afhankelijk van de Duitse keizer en zijn trouwste vazal in 'Nederland', de bisschop van Utrecht. Maar dat zou niet voor altijd duren.

Dit zijn penningen, zilveren muntjes van amper één gram gewicht, die zijn geslagen onder de Duitse keizers Hendrik II en Hendrik III. Zij regeerden van 1002 tot 1014 en van 1046 en 1056. Het was een tijd waarin de 'graven van Holland' zich onafhankelijk van de keizer begonnen op te stellen. Graaf Dirk III durfde het zelfs tegen de keizer op te nemen en versloeg zijn leger in de beroemde Slag bij Vlaardingen in 1018. 

Waarschijnlijk was Dirk III ook degene die de Hendrik II-munten heeft laten slaan. De munten zijn ongebruikt, wat heel zelden voorkomt en erop wijst dat ze ter plaatse geslagen zijn, in Delft zelf. Graaf Dirk mocht overigens helemaal geen munten slaan in de naam van de keizer, maar dat zal hem weinig hebben geïnteresseerd. Muntslag leverde nu eenmaal inkomsten op. Ook Dirks opvolgers trokken zich niet veel aan van het keizerlijk gezag, en zo groeiden ze uit tot kleine vorsten in dit natte gewest.

Herkomst

Maker

Waarschijnlijk Graaf Dirk III (opdrachtgever)

Datering

11e eeuw

Collectie

Archeologie Delft

Organisatie

Erfgoed Delft

Link

https://archeologie-delft.nl/opgraven-en-onderzoek/vondsten/879-vondst-koningsveldmunten

Gerelateerde thema's

Archeologie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart