Een onfortuinlijke katholiek
De Cornelis Musiusstraat in de wijk Vrijenban is vernoemd naar een Delftse katholieke priester en auteur van godsdienstige werken en gedichten.
Cornelis Musius leefde in de 16e eeuw en maakte de Opstand tegen de Spanjaarden mee. Musius werd in 1500 geboren in Delft. Hij raakte op jonge leeftijd zijn ouders kwijt en vertrok naar Leuven om godgeleerdheid te studeren.
In 1538 kwam Musius terug naar Delft. Hij is dan priester en gaat werken in het Sint-Agathaklooster, waar nu het Prinsenhof is. Ondertussen hield hij contact met geleerden en kunstenaars. Uit liefde voor de kunst kocht hij schilderijen voor het klooster die nu nog in het Prinsenhof hangen.
In het klooster verbleven ook hooggeplaatste gasten, zoals Willem van Oranje. Musius kon goed met hem overweg, maar er hing ook spanning in de lucht. De Oranjes waren protestant, terwijl Musius uitgesproken katholiek was.
In 1572 komt Willem van Oranje in het Sint-Agathaklooster wonen. De protestanten krijgen het dan ook voor het zeggen in Delft. Musius wil eigenlijk in zijn klooster blijven, maar voelt zich er niet veilig. Hij vlucht.
Al voordat hij Den Haag bereikt, gaat het mis. Een groep protestantse geuzen herkent hem en ze brengen hem naar Leiden. Daar wordt Musius op gruwelijke wijze vermoord. Na zijn dood zagen mensen Cornelis Musius als een martelaar van het katholieke geloof.
Naast een straat is er in Delft ook een katholieke school naar deze onfortuinlijke priester vernoemd: de Cornelis Musiusschool aan de Prins Mauritsstraat. Er is een beeld van Musius in de hoek van het pand opgenomen.
Afbeelding 1: Gravure van Cornelis Musius (circa 1610)
Afbeelding 2: De Cornelis Musiusstraat
Afbeelding 3: Hoekbeeld van Musius