Kabbelgat
Carnaval wordt al sinds de late middeleeuwen in Nederland gevierd. Vanuit Italië verspreidde de traditie door de rest van Europa. Het begon als katholiek feest dat voorafging aan de vastentijd voor Pasen. Op zijn beurt is dit feest waarschijnlijk weer geïnspireerd door vergelijkbare 'heidense' vieringen, zoals die van de Romeinen.
Door de eeuwen heen begon carnaval te lijken op het feest dat we nu nog kennen, met muziek, optochten en verkleedpartijen. Een ander belangrijk element is een omkering van sociale rollen: de macht komt tijdelijk bij de armen te liggen, met Prins Carnaval als leider van de stad.
Hoewel de Nederlandse carnavalviering vooral wordt geassocieerd met het zuiden van het land is er in Delft ook een moderne carnavalstraditie. In het begin van de vorige eeuw werden er gemaskerde bals georganiseerd ter gelegenheid van carnaval.
De eerste carnavalsvereniging van Delft, de Olijkers, werd in 1963 opgericht. De eerste maar zeker niet de laatste vereniging. Vanaf 1976 kiezen de verenigingen gezamenlijk een Prins en Prinses Carnaval en wordt er een optocht gehouden.
Tijdens carnaval heet Delft 'Kabbelgat'. Deze naam verwijst naar het kabbelende water in de Delftse grachten.